top of page

Felvételi felkészítés

Felvételi vizsgára való javasolt felkészülési idő egy vagy fél év. A felvételi előtt 1 évvel, tehát januártól, de legkésőbb szeptember-október tájékán el kell kezdeni a tanulást. Az óra időtartama 60 vagy 90 perc.

A középiskolai továbbtanulás azzal jár, hogy január közepén a tanulók írásbeli felvételit tesznek magyarból és matematikából. Én a magyar írásbelire és szóbelire való felkészítésben tudok segíteni. Vállalok 4. osztályosok számára 8 osztályos gimnáziumi felkészítést, 6. osztályosoknak 6 osztályos gimnáziumi felkészítést, és 8. osztályosoknak 4 osztályos középiskolai felkészítést.

Classmates

Hogy miért kell erre külön készülni? Azért, mert ezek speciális feladatok, melyek megoldási mechanizmusait jól be kell gyakorolni. Meg kell ismerni a trükköket. A probléma abból szokott adódni, hogy a diák nyelvtan és irodalom tudásának teljesen stabilnak kell lennie, és ez nincs mindig így. Amennyiben a tanuló nem emlékszik bizonyos témakörökre, azokat újra meg kell tanítanom, és jól be kell gyakoroltatnom. 

Ezért először felmérem, hogy a gyerek milyen tudással rendelkezik. Ezek után a szülővel és a gyermekével együtt megbeszéljük az általam tapasztaltakat, és felállítunk egy tervet. Ez a közös munkát határozza meg, melyhez a tanulónak is az áldását kell adnia. Neki tudnia kell az elején, hogy milyen célért dolgozik, és ezért mit vállal. Ehhez a megállapodáshoz ragaszkodom, mert csak így tudunk együtt sikeresek lenni. 

Először az írásbeli felvételi dolgozatra gyakorolunk. Amikor ezen túl van a felvételiző, akkor következik a szóbeli felvételire való felkészülés. Ez nincs minden iskolában, de nagyon gyakori. Én a szakomnak megfelelő tantárgyakból tudok segíteni. Az angol szakokon magyar nyelvtanból is szokták kérdezni a jelölteket, természetesen ebben is segítek. A szóbeli vizsgára való felkészülés során megtanuljuk, hogy mire kell figyelni, így például felkészülünk egy bemutatkozással, kedvenc olvasmány bemutatásával, illetve ha van, akkor a tételsor anyagát is átvesszük. 

A korábbi évek során rengeteg tanítványom tapasztalatát jegyeztem fel, így pár iskoláról van információm a szóbeliztetés jellegéről.

bottom of page